• به وبسایت انجمن صنفی کارفرمایی مهندسان نقشه بردار استان البرز .
  • خوش آمدید

مصاحبه اختصاصی انجمن با مهندس احدا… احمدی پرگو

برای مطالعه مصاحبه اختصاصی انجمن نقشه برداران استان البرز  با مهندس احدا… احمدی پرگو (معاونت محترم شهرسازی و معماری شهرداری کرج و نایب رییس دوم سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز) درخصوص  موضوعات جاری سازمان، شهرداری کرج و انتخابات هیات مدیره سازمان نظام مهندسی به ادامه مطلب مراجعه فرمایید

 

به منظور شرکت در نظر سنجی در خصوص عملکرد مهندس احمدی پرگو بر روی لینک ذیل کلیک نمایید:

نظر سنجی

مصاحبه اختصاصی انجمن نقشه برداران استان البرز  با مهندس احدا… احمدی پرگو (معاونت محترم شهرسازی و معماری شهرداری کرج و نایب رییس دوم سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز)   مورخه ۱۳۹۴/۰۲/۱۵

 

با عرض سلام و صبح بخیر خدمت جناب آقای مهندس احمدی پرگو معاونت محترم معماری و شهرسازی شهرداری کرج  از انجمن نقشه برداران استان البرز در خدمت شما هستیم تا درخصوص انتخابات هیات مدیره سازمان نظام مهندسی که در ماه های آتی در پیش رو داریم سوالاتی از حضورتان داشته باشیم.

برای شروع لطفا خلاصه ای از سوابق و مسئولیت های اجرایی که تا کنون داشتید را بیان فرمایید

بسم ا… الرحمن الرحیم

عرض سلام دارم خدمت جنابعالی و  همکاران محترم در انجمن نقشه برداری استان البرز، اول از همه سال جدید را خدمت همه مهندسین نقشه بردار استان چه آنهایی که عضو انجمن هستند و چه آنهایی که انشاء ا… بزودی می خواهند به عضویت این انجمن درآیند تبریک عرض نموده و برای آنها در زندگی شخصی، خانوادگی و حرفه ای شان آرزوی موفقیت دارم. و از انجمن نقشه برداران که به هر حال از زمانی که در استان البرز تشکیل شده است در راستای بهبود وضعیت مهندسین نقشه بردار و حرفه ی نقشه برداری واقعا فعالیت زیادی کرده است تشکر می کنم.

عرض شود که من لیسانس نقشه برداری از دانشگاه خواجه نصیر طوسی دارم و همچنین دارای فوق لیسانس شهرسازی از دانشگاه علم و صنعت می باشم. و از سال ۱۳۷۶ در شهرداری مشغول به کار بوده و پست های مختلفی داشته ام ، معاون و مدیر منطقه ی ۱۰ ، دیر شهرسازی و معماری شهرسازی کرج، جانشین معاونت شهرسازی و معماری و الان هم نزدیک به ۳ سال و نیم هست که به عنوان معاون شهرسازی و معماری شهرداری کرج انجام وظیفه می کنم.

خیلی ممنون سوال بعد اینکه عملکرد سازمان نظام مهندسی استان البرز و هیات مدیره آن را در زمانی که جنابعالی حضور داشتید را برای مابیان فرمایید

من ۲ دوره است که عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی هستم ، در دور اول که میان دوره ای بود و مدت زمان آن کوتاه بود ما بیشتر دنبال این موضوع  بودیم که ساختار نظام مهندسی را به عنوان یک سازمانی که تازه می خواهد شکل بگیرد پایه ریزی کنیم و به دنبال تهیه  و تصویب چارت سازمانی بودیم و اینکه در راستای آن چه نیروهایی باید در نظام مهندسی استخدام شوند. دفاتر نظام مهندسی در کدام شهر ها باید شکل بگیرند و نیز دنبال راه کار هایی باشیم که اگر از قانون نظام مهندسی به هر حال جاهایی مغفول مانده و انجام نمی شود را احصاء و پیگری کنیم تا  انجام بشود. همچنین بحث انتقال مطرح بود  و می بایست زمینه انتقال مهندسین و اقدامات لازم انجام می گرفت.

دور دوم که یک دوره سه ساله کامل است و الان ما در سال آخر آن هستیم فراز و نشیب های زیادی وجود داشت ولی فکر میکنم اقدامات خوبی انجام گرفت علیرغم اینکه حالا دو سه موضوع اذهان عمومی مهندسین را یک ذره آزرد. منتها مهمترین اقداماتی که توی این دوره انجام گرفت به نظر من یکی بحث خرید ۲ تا ساختمان بود ، یکی ساختمان خود نظام مهندسی که در شهرک اداری خریداری شد هرچند در مورد محل آن با توجه به یک سری مسائلی که آنجا وجود داشت خود من به عنوان عضو هیات مدیره زیاد تایید نمی کردم و انتقاداتی داشتم ولی خب به هر حال حرکت خوبی بود که حداقل نظام مهندسی یک ساختمان   در شان خودش دارد. یک ساختمان هم برای آموزش خریدیم که به هر حال به عنوان یک سرمایه ای برای نظام مهندسی هست که میتوان در راستای ترویج مقررات ملی و آموزش مسائل مربوط به نظام مهندسی و حتی برای تاسیس دانشگاه علمی کاربردی و سایر اهداف آموزشی از آن استفاده کرد.

کار دیگری که انجام شد بحث نظارت استانی است و اینکه قبلا تشکلی به اسم کانون مهندسین  بود و خیلی وقت ها کار ها از طریق کانون توزیع می شد ودر خصوص آن مشکلات و اعتراضاتی وجود داشت و در شهر های اقماری مثل هشتگرد یا نظرآباد و یا شهر های دیگر به هر حال کار هایی انجام می گرفت و خدمات مهندسی به آن صورت ثبت و ضبط نمی شد و مشکلات و اعتراضاتی را بوجود می آورد.  کاری که انجام گرفت اولاً استانی عمل کردن کارها است  و در هر کدام از این شهر ها اگر کاری صورت بگیرد الان در نظام مهندسی ثبت و در ظرفیت مهندسین قرار می گیرد. دوماً ارجاع را تا حدودی از طریق سیستم داریم انجام میدهیم این هم باعث شده است تا حدودی اعتراضات کاهش پیدا کند. در بحث مسائل فنی هم اقدامات فنی خوبی انجام گرفته است مثل کنترل مضاعفی که الان توسط نظام مهندسی روی ساخت و ساز ها دارد شکل می گیرد.

چند موضوع هم بود که من فکر می کنم به هر حال خدشه ای به بحث نظام مهندسی در استان البرز وارد کرد و آن هم این بود که برای رئیس نظام مهندسی حکم شورای انتظامی صادر شد و به هر حال از هیات مدیره خارج شدند و این موضوع تنشی را در حدود یک سال برای نظام مهندسی بوجود آورد که فکر می کنم تا حدودی تاثیر منفی بر عملکرد نظام مهندسی گذاشت و این از نکات منفی این دوره از نظام مهندسی بود.

جناب مهندس در صورت کاندیداتوری مجدد جنابعالی در انتخابات آتی اهداف ، برنامه ها و یا اولویت هایی که در دوره بعدی نظام مهندسی دارید را برای ما بیان فرمایید

ما در دو جنبه باید بررسی کنیم، یکی جنبه عمومی در خصوص کارهایی که در نظام مهندسی باید انجام بگیرد و به تمامی رشته های مهندسی بر می گردد؛ یعنی کسی که عضو هیات مدیره نظام مهندسی هست باید برای ارتقاء وضعیت نظام مهندسی استان فعالیت کند تا روز به روز وضعیت نظام مهندسی بهتر شود، بحث دوم ارتقای کیفیت ساخت و ساز است که خب انتقاداتی وجود دارد علیرغم اینکه اگر استان البرز را در مقایسه با بعضی استان ها در نظر بگیریم کیفیت خدمات مهندسی  وضعیت مطلوب تری دارد ؛ ولی باز برای رسیدن به نقطه مطلوب یکسری سوال ها و مسائلی وجود دارد که باید کار بیشتری انجام بگیرد.

بحث توزیع عادلانه نیز همیشه یکی از شعارها و دغدغه هایی است که همه معمولا عنوان می کنند ولی در عمل اجرا کردن آن سخت است که فکر می کنم در این راستا هم باید بیشتر حرکت بشود.

 این بحث های عمومی در این موضوع بود ، بحث دیگراینکه ما خودمان به عنوان کسی که از گروه تخصصی می آییم و کاندیدا می شویم در بحث ارتقاء رشته تخصصی خود نیز باید اهتمام ویژه ای داشته باشیم که من فکر می کنم مهندسین نقشه بردار در استان البرز به همت دوستانی که در گروه تخصصی بوده اند  وضعیت مطلوبی دارند. البته  دو سه موضوع نیز شاید وجود داشته باشد که اگر روی اینها کار بیشتری انجام بگیرد من فکر می کنم که وضعیت بهتر نیز می شود.

سوال بعدی اینکه با توجه به حضور جنابعالی در معاونت معماری و شهر سازی شهرداری کرج و همچنین هیات مدیره سازمان نظام مهندسی و نایب رییس سازمان نظام مهندسی تعامل این دو بخش را چطور ارزیابی می کنید؟

 این امر واقعا تاثیر مثبت دارد؛ من چه در دوره قبلی که عضو هیات مدیره بودم و الان نیز انجام وظیفه می کنم و عضو هیات مدیره هستم و به انتخاب دوستان به عنوان یکی از نواب رئیس هستم من فکرمی کنم که واقعا شهرداری و نظام مهندسی یک حرکت دوسویه و دوجانبه دارند،اگر هرکدام از این دو بخش نتوانندحرکت شان را درست انجام دهند امکان دارد مشکلاتی را بوجودآورد. فکر می کنم حداقل این حضور بنده به عنوان عضو هیات مدیره این کمک را نموده است که ما در خیلی از مسائل جلسات مشترک خوبی رابرگزار کنیم و به اتفاق نظر های خیلی خوبی برسیم و باعث بیشتر شدن هماهنگی بین نظام مهندسی و شهرداری شده است.

در دوره های قبلی به خاطر سوء تفاهم هایی که وجود داشت ارتباط بین شهرداری و نظام مهندسی به مرحله شاید قطع شدن می رسید. بعضی اوقات به هرحال تاکیداتی از طرف شهرداری بر اجرای قانون نظام مهندسی صورت می گرفت که شاید نظام مهندسی برداشت های دیگری ازقوانین داشت و اختلاف نظر هایی هم بود. حضورافراد از شهرداری در نظام مهندسی می تواند به حرکت رو به جلوی سازمان کمک کند مثلا نمونه کنونی آن ارتباط الکترونیکی بین  شهرداری و نظام مهندسی است که الان کلید خورده واین در خیلی از استانها وجود ندارد. دستور نقشه از طریق سیستم و بصورت الکترونیکی در اختیار نظام مهندسی قرار می گیرد، انتخاب مهندسین از طریق سیستم انجام می شود  و ارسال گزارشات مهندسین ناظر در سیستم بصورت الکترونیکی  صورت می گیرد و از این طریق می توان به آمارهایی که در شهرداری و نظام مهندسی وجود دارد دسترسی داشته باشیم و نظارت بیشتری بر کار مهندسین صورت گیرد. من فکر می کنم در بحث مقررات ملی ساختمان خوب است که ما با نظام مهندسی به جمع بندی برسیم و شناسنامه فنی و ملکی را از امسال صادر بکنیم و یک سری مسائل دیگر که من فکر می کنم این تعامل موجب ایجاد این اتفاقات در نظام مهندسی و شهرداری شده است.

با توجه به تغییرات پی در پی سالهای اخیر در ترکیب هیات مدیره و هیات رئیسه سازمان نظام مهندسی و همچنین برخی شایعات در خصوص سوء استفاده یا مواردی از این دست نظرخودتان رات بفرمایید.

 ببینید از دوجنبه ما باید این موضوع را بررسی کنیم. یکی بحث خود انتخاب مهندسین است، مهندسین در زمان انتخابات باید بسیار هوشمندانه و با آگاهی و بررسی همه جانبه رای بدهند. در موقع انتخابات بعضی وقت ها موج هایی درست می شود و با جریان سازی افرادی رای می گیرند که گاها از سابقه مدیریتی خوبی برخوردار نبوده و یا اینکه از سلامت کاری مناسبی برخوردار نیستند. کسی که عضو هیات مدیره نظام مهندسی است باید مسائلی را بیشتر از بقیه رعایت کند تا بتواند الگوی سایر مهندسان باشد. همینطور که فرمودید این امر مشکلاتی را بوجود می آورد و نظام مهندسی نمی تواند آن طور که باید به اهدافش برسد.

یکی از بزرگترین دغدغه های اغلب مهندسین نظام بحث توزیع عادلانه ی کار یا همان ارجاع متناسب با فعالیت های اعضای نظام مهندسی است در این خصوص چه برنامه ها و یا شفاف سازی هایی را برای اعضاء داشته اید؟

نمونه بارز این کار نحوه توزیع کار در واحد نقشه برداری است ، اگر پای صحبت تمامی گروه های تخصصی بنشینید و با مهندسی صحبت کنید همه  اذعان دارند که نحوه توزیع کار نقشه برداری در حد مطلوب و عادلانه ای دارد صورت می گیرد و بحث صلاحیت ها و ظرفیت ها رعایت می گردد. ما باتوجه به تعداد کم مهندسین اگر توزیع بیشتر از آن ظرفیتی بوده که در قانون پیش بینی شده نسبت به اخذ تاییدیه از مراجع مربوطه اقدام کرده ایم. در حقیقت این سیستم توزیع عادلانه امکان پذیر است و نمونه بارز آن هم نقشه برداری است و قابل انجام در سایر رشته ها می باشد.  الکترونیکی شدن به ما کمک می کند تا متناسب با ظرفیت و صلاحیت مهندسین توزیع عادلانه صورت بگیرد  و اشخاص و تغییرات افراد در این امر دخیل نباشد. ارتباط نظام مهندسی و شهرداری هم خیلی مهم است  و با ایجاد سیستم الکترونیکی و شفاف می توان به بحث های دلال بازی و خیلی از مسائلی که الان مطرح است پایان داد.

یکی از مشکلاتی که سازمان نظام مهندسی دارد ساماندهی شرکت های حقوقی و دفاتر حقوقی در زمینه طراحی، نظارت و اجرا است، هم به لحاظ تعداد مهندسان عضو و هم ظرفیت و صلاحیت کاری ، امکاناتی که این دفاتر دارند و نحوه ارائه خدمات مهندسی آنها است. آیا هیات مدیره حاضر تاکنون راهکاری برای حل این معضل که بعضاً حقوق بعضی از اعضای حقیقی را هم تضییع می کند داشته است؟

ببینید اصولا رویه نظام مهندسی و نفس خود قانون نظام مهندسی بیشتر به سمت تشکیل دفاتر و شرکت های حقوقی است تا به هر حال نظارت یک ساختمان را شرکتی به عهده بگیرد که همه ی صلاحیت های لازم را داشته باشد. بعضا شاهد هستیم که یک شرکتی می آید ثبت می شود ولی مهندسین بعضی از رشته ها را ندارد این امر باعث بوجود آمدن یک سری از مشکلات می شود مخصوصا در کارهایی که متراژ بالایی دارند و یک مهندس به هیچ عنوان صلاحیت یا ظرفیت آن  را ندارد که انجام دهد.

وجود دفاتر میتواند خیلی مفید باشد ضمن اینکه مدیران دفاتر به دلیل اینکه حضور دائم دارند خیلی وقت ها می تواند بعضی مسائل و کم کاری ها را جبران کنند. من فکر می کنم که این حرکت به سوی تشکیل دفاتر و شرکت های حقوفی زمان بر بوده و نیازمند فرهنگ سازی می باشد. معمولا اشخاص دوست دارند که کارهایشان را خودشان انجام داده و کسی در کارشان دخالت نداشته باشد و گرایش بیشتر به سمت فرد گرایی است تا جمع گرایی؛ در این خصوص کارهای فرنگی باید انجام گیرد . ما در حال حاضر در استان به خصوص در بحث مجری ها واقعا مشکل داریم ، اگر دفاتر اجرا و شرکت های حقوقی اجرا تشکیل نشود کماکان بحث انجام صوری کارها و محول کردن اجرای کار به سایر استانها را شاهد هستیم.به هر حال حقوق مهندسین و اشخاص حقیقی نیز حتما باید در این زمینه لحاظ گردد. حتما باید به این سمت حرکت کنیم و هیات مدیره هم تا حدودی سعی کرده است این کار را انجام دهد بررسی و قضاوت در این خصوص با اعضاء است.

خیلی از شهرداری های اقماری کرج و دفاتر نظام مهندسی آنها خدمات مهندسی را بصورت سلیقه ای و خارج از چارچوب ضوابطی که ما در نظام مهندسی البرز شاهد آن هستیم دارند انجام می دهند، آیا سازمان  تا به حال به این مسئله ورود داشته است؟

بحث نظارت استانی و ثبت استانی خدمات مهندسی در همین راستا بوده است ضمن اینکه در کنار آن ما جلسات زیادی را با اداره کل راه و شهرسازی داشته ایم تا تاکیدات لازم را به شهرداری ها داشته باشد. جلسات زیادی را هیات مدیره با فرمانداری و با شهرداری و شوراها در دوره های مختلف برگزار کرده که من فکر می کنم که در ۷۰ ، ۸۰ % کارها حتما در نظام مهندسی می آید و ثبت می شودالبته نشتی هایی هم هست که نیازمند هماهنگی و رایزنی است و به تعامل نظام مهندسی با شهرداری ها و شورا ها بر می گردد و نیازمند بررسی دغدغه های آنان می باشد . من فکر می کنم آنها هم براحتی قبول خواهند کرد که کار ها در این قالب انجام شود همان گونه که این اتفاق در شهرداری کرج به عنوان بزرگترین شهر استان و یکی از کلان شهر های بزرگ کشور صورت گرفته و تمامی کارها در نظام مهندسی ثبت می گردد.

باتوجه به مسئولیت مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی متناسب با رشته و صلاحیتی که دارند ، برخی از اعضاء معتقدند که تعرفه های مصوب کنونی هیچ گونه توازنی نسبت به شرح خدماتی که دارند ارائه می دهند یا وظایف محوله ای که بر عهده آنهاست ندارد و این تعرفه ها نیاز به بازنگری و همسان سازی نسبت به سایر رشته ها دارد.

جزء این موضوع به استان بر می گردد و کل آن مربوط به شورای مرکزی و وزارت راه و شهرسازی مرتبط است. شورای مرکزی هر ساله ضریبی از قیمت تمام شده ساختمان را به عنوان خدمات مهندسی  به نظام مهندسی استان ها ابلاغ می کندو اگر قرار است درصدی نسبت به سال قبل افزایش پیدا کند آن درصد را هم اعلام می کند و با توجه به اینکه متناسب با وضعیت استان این تعرفه ها باید تغییراتی هم داشته باشد به نظام مهندسی استان این اختیار داده شده است تا بتواند ۲۵% تعرفه ابلاغی را افزایش یا کاهش دهد. این امر باعث شده است که در استان عملا اختیار چندانی نداشته باشیم ضمن اینکه در سطح خود استان هم ما شهرهای متفاوتی داریم و اگر قرار باشد در تمامی این شهر ها خدمات مهندسی با یک نرخ ثابت انجام شود ممکن باعث قانون گریزی و عدم تمکین سازندگان در استفاده صحیح از خدمات مهندسی شود. اعتراضاتی هم در خصوص تعرفه ای که بین گروه های مختلف هست وجود دارد چالشی که الان در هیات مدیره داریم و انشاء ا… امسال حل و فصل گردد بحث نظارت معماری است. نظارت معماری در قانون پیش بینی شده است ولی در استان البرز و در برخی از استان ها انجام نمی گیرد علت آن در دو مسئله است یکی در کم بودن تعداد مهندسین که تعداد کافی را ندارند دوم آنکه آن تعرفه ای که باید بصورت شفاف مشخص کند که چه درصدی را باید به مهندس معمار و چه درصدی به مهندس عمران تخصیص داده شود وجود ندارد و این اختلاف نظری است که در هیات مدیره و گروه های تخصصی بوده است. من فکر می کنم انشاء ا… با انجام یک کار کارشناسی خوب این اختلافات  در این رشته و در رشته های دیگر از قبیل برق مکانیک و یا نقشه برداری را بتوان حل کرد .

با توجه به بحث برون سپاری و خصوصی سازی و سیاست های کلی اصل ۴۴ نظام و اینکه در صحبت های اخیر رسانه ای جنابعالی بحث تاسیس دفاتر خدمات الکترونیکی مطرح شده است آیا نظام مهندسی در این زمینه می تواند به عنوان یک بازوی اجرایی کمک داشته باشد همانند همان کمکی که نظام مهندسی در زمینه تفکیک آپارتمان ها انجام داده است؟

اساس این کار با مهندسین است و ما در آیین نامه اجرایی که برای تاسیس دفاتر تهیه کرده ایم صلاحیت کسانی که متقاضی تاسیس دفتر هستند و همچنین کسانی که می خواهند در این دفاتر مشغول به کار شوند مهندسی در نظر گرفته شده است. در آیین نامه اجرایی آمده است که متقاضی حتما باید عضو نظام مهندسی  و دارای پروانه اشتغال باشد و دارای تجارب کاری باشد و نیروهایی که می خواهند در این دفاتر جذب شوند هم از رشته های مهندسی نظام مهندسی باشند . حتی المقدور سعی شده است که از توان مهندسین در این قضیه استفاده شود چون اعتقاد ما بر این است که با حضور مهندس است که کارها به نحو مطلوب تر و شایسته تر و درست تری انجام می گیرد.

آیا در خصوص تعداد دفاتر و تقسیم آنها درمناطق شهرداری کرج چیزی تعیین شده است؟

این موضوع به میزان استقبال شهروندان و حجم پروانه های صادره توسط شهرداری و خدماتی که ارائه می دهد  بر می گردد. در سال های مختلف با توجه به مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی که در کشور هست متقاضیان صدور پروانه هم تغییر می کند مثلا در سال های ۹۱ و ۹۲ اوج صدور پروانه های ساختمانی را داشتیم ولی در سال ۹۳ تا ۶۰% کاهش صدور پروانه داشتیم. لذا در حال حاضر با توجه به برنامه ریزی که انجام گرفته است برای هرمنطقه ۴ دفتر را می خواهیم تشکیل بدهیم. ضمناً افراد در هر یک از این دفاتر می توانند نسبت به پیگیری خدمات مهندسی ملک خود در سایر مناطق نیز اقدام نمایند. انشاءا… با طی شدن مراحل نهایی و اجرا شدن کار متناسب با درخواست هایی که وجود دارد درخصوص تعداد دفاتر برنامه ریزی صورت می گیرد.

با توجه به اجباری شدن برخی از مسائل و ضوابط شهرسازی که خوشبختانه به جرات میتوان گفت نتیجه همت جنابعالی و شهرداری کرج و سازمان نظام مهندسی البرز بوده و برای اولین بار در سطح کشور و در استان البرز صورت گرفته است؛ کارهایی ازقبیل اجباری شدن بهره گیری از مهندسین مجری در امر ساخت، گواهی های تضمین کیفیت و بیمه نامه های مسئولیت یا مسائل مربوط به ایمنی و آتش نشانی که در ساختمان اجباری شده است و یا استفاده از بتن آماده که علیرغم کمک به شهرسازی با اصول و ضوابط مهندسی،  از دید سازنده ها با مشکلاتی از قبیل بالا بردن هزینه های ساخت و یا عدم تمایل تولید کنندگان برای سرمایه گذاری در بخش مسکن در سطح کرج و استان البرز بوده و عملا در مقام مقایسه با شهر همجوار مثل تهران است می گویند که این ضوابط در آنجا وجود ندارد و ما راحت تر کار می کنیم ؛خیلی از افراد دلیل دلیل کم شدن کار ها را به این خاطر می دانند پیشنهاد و یا راه حل شما در این زمینه چیست؟

بعید می دانم بحث رکود مسکن به این قضیه ارتباط داشته باشد چون یک بحث سراسری و به مسائل کلی و اقتصادی کشور بر می گردد و فکر می کنم این هم موقتی است و رونق را دوباره در بحث مسکن خواهیم داشت. درست است که با پافشاری براجرای صحیح و مطلوب مسائل مهندسی امکان دارد نرخ و قیمت تمام شده ساختمان تا یک درصدی افزایش پیدا کند ولی این قیمت در حدی نیست که باعث رکود در ساخت و ساز بشود. من فکرمی کنم یکی از دلایلی که شاید بعضی از سازندگان به این موضوع اعتراض می کنند به دلیل عدم اطلاع رسانی صحیح نظام مهندسی و حتی شهرداری در این خصوص است. یکی از دلایلی که در حال حاضر شهرداری با جدیت  به دنبال صادر کردن شناسنامه ی فنی و ملکی برای ساختمان است به این خاطر است که تمامی جزئیات اجرایی ساختمان در شناسنامه فنی ملکی مشخص می شود. کیفیت اجرای سازه، نازک کاری، تاسیسات، بر و کف های رعایت شده، معماری، نما، مصالح و تمامی جزئیات مشخص می گردد و مالکی که می خواهد اقدام به خرید ساختمان کند می داند که چه ساختمانی را با چه کیفیتی می خرد و متناسب با آن بهای ساختمان را می پردازد. بعضی شهروندان ما شاید در طول عمرشان با توجه به درآمدی که دارند و سرمایه ای که جمع کرده اند یکبار می توانند آپارتمانی را خریداری کنند اگر اطلاعات مناسبی را نداشته باشد و بعدا مشکلاتی برای او پیش بیاید مطمئناً این خیانتی است که در حق او صورت گرفته است. لذا ما به دنبال این بودیم که اطلاع رسانی شفاف را با شناسنامه فنی و ملکی به مردم بدهیم. من فکر می کنم با صدور شناسنامه فنی و ملکی متناسب با کیفیت ساخت مردم برای ساختمانی که باکیفیت مطلوب ساخته شده حاضرند قیمت خوبی را هم پرداخت کنند. از یک جنبه هم مصالح ساختمانی سرمایه ملی محسوب می شود که با استفاده مطلوب از آن می توانیم از اسراف و هدر رفت آن جلوگیری کنیم.

ضوابط حاکم در شهرداری به جهت صدور دستور نقشه یا پروانه ساختمانی به گونه ای است که مالک با صدور دستور نقشه به نظام مهندسی ارجاع می شود و کار نهایتا منجر به تهیه یک سری آلبوم و نقشه ها می شود که شهرداری بر اساس آن ها صدور پروانه ساختمانی را برای مالک انجام می دهد و اکثر مالکین یا شاید بتوانیم بگوییم تمامی مالکین در مرحله ی ساخت کلیه نقشه ها را کنار گذاشته و یک سری نقشه های اجرایی تهیه می کنند. این دوگانگی در تهیه نقشه ها مشکلاتی عدیده ای را هم برای خود مالک و هم ناظرین ساختمانی ایجاد می کند. صحبتی که اکثر مالکین و سازندگان دارند این است که کار در تهران بدین شکل انجام نمی شود و دقیقا پروانه ساختمانی که شهرداری صادر می کند مطابق با نقشه های اجرایی آنهاست ، آیا شهرداری و نظام مهندسی کرج برای حل این معضل تا به حال راه کاری داشته است؟

اولا راهکار این موضوع تدوین شده و انشاءا… در حال ابلاغ برای اجرا است. منتهای مراتب این یک بحث اساسی است که در همه شهر ها وجود دارد، کسانی هم که می گویند در تهران نیست به نظرم اشتباه می کنند چون اگر این طور بود ماده صد معنی و مفهوم نداشت. در خیلی از شهر ها حتی در شهر تهران قسمت اعظمی از درامد از بحث ماده صد و تخلفات ساختمانی است.  تخلف ساختمانی هم به معنی تغییر نقشه است و اگر تغییر نقشه نباشد که تخلف ساختمانی و ماده صد معنی و مفهومی ندارد. این هم به دو موضوع اساسی بر می گردد یکی ضوابطی که طرح های تفصیلی دارند و مشکلاتی که در بحث شهرسازی داریم و باید به این سمت حرکت کنیم که طرح های تفصیلی ما متناسب با نیاز و وضع موجود شهر های مان تدوین شود تا این ناهماهنگی ها بوجود نیاید . مثلا یک پروانه ای صادر می شود که با وضع موجود انطباق ندارد و مالک هم مجبور می شود تخلفاتی انجام دهد مثلا طول پیشروی اش را بیشتر کند یا طبقه اش را افزایش دهد. این بر می گردد به ضوابط و مشاوران تهیه کننده طرح تفصیلی ممکن است به دلیل این که درگیر مسائل اجرایی نبوده اند و بیشتر آکادمیک و دانشگاهی به مسائل پرداخته اند. مثلا در یک راسته ای جواز کاربری مسکونی صادر می شود  ولی در عمل این خیابان عرفا به لحاظ شکلی و از نظر فیزیکی و بالفعل تجاری است . لذا طرح را باید متناسب با نیاز مردم صادر کرد تا تغییر کاربری انجام نشود . یک بخش دیگر بر می گردد به زیاده خواهی هایی که بعضی از مالکین دارند . تراکمی که در نظر گرفته می شود حق قانونی سازنده  در آن پروانه ساختمانی لحاظ شده است که بعضی به دلیل زیاده خواهی به دنبال افزایش تراکم و اضافه طبقه و مسائل دیگر هستند من فکر می کنم اگر شهروندان ومالکین پایبند تر به ضوابط و مقررات باشند ما می توانیم شهر زیباتر و اصولی تری داشته باشیم.

جناب مهندس یکی از وظایف سازمان نظام مهندسی حمایت از انجمن های صنفی است، با توجه به اینکه این مصاحبه در سایت انجمن نقشه برداران اطلاع رسانی می شود می خواستیم اولا نظر خود را درباره انجمن و عملکرد آن طی این ۵ سال ، حمایت هایی که سازمان می تواند داشته باشد و یا توصیه و راهکارهایی که برای پویایی بیشتر این انجمن دارید را بفرمایید

نظام مهندسی واقعا به دنبال حمایت از انجمن هاست. انجمن های مهندسی به عنوان بدنه ی مهندسی کشور هستند چنانچه انجمن های صنفی قویتر عمل کنند باعث می شود تا نظام مهندسی بتواند هر چه بهتر به اهداف سازمانی خود دست یابد. بعضی جاها نظام مهندسی با توجه به قوانین خود شاید دستش بسته باشد و نتواند اقداماتی را انجام دهد ولی به راحتی می توان در قالب انجمن های صنفی این کار ها را انجام داد. خوشبختانه الان در استان البرز خیلی از گروه ها دارای انجمن هستند و البته زبان زد همه آنها انجمن نقشه برداری است و همه اذعان دارند که شما در انجمن نقشه برداری خوب عمل کردید علت آن هم در این است که الان انجمن نقشه برداران در مالکیت خودش دارای ساختمان است و سایر انجمن ها اینگونه نیستند. این نشان می دهد که انجمن نقشه برداران خوب عمل کرده است و مهندسین نقشه بردارهم در این زمینه به خوبی حمایت داشته اند. انجمن می تواند بازوی اجرایی نظام مهندسی باشد و بعضی کارها را نظام مهندسی به انجمن تفویض یا واگذار نماید. مثلا در بحث دارایی و مالیات انجمن ها به خوبی دارند کمک می کنند. در بحث آموزش انجمن ها فعالیت دارند. انجمن ها نباید خودشان را از نظام مهندسی جدا بدانند و نظام مهندسی واقعا کمک به انجمن ها را مد نظر دارد نمونه آن در برگزاری همایش هایی است که انجمن ها آمده اند و از هیات مدیره اعتبار گرفته و همایش های خود را برگزار کرده اند.

اگر می شود کمی دقیق تر در خصوص حمایت هایی که می تواند برای اعتلای نقشه برداران و همین انجمن صورت بگیرد توضیح بفرمایید. همکاران عضو انجمن بوجود جنابعالی هم در این حوزه و هم در نظام مهندسی افتخار می کنند و دوست دارند که هم حمایت ها از طرف سازمان به انجمن بیشتر و بهتر باشد و اینکه بدانند خود شما برای پویایی و اعتلای نقشه برداران عضو انجمن چه پیشنهاد دیگری دارید.

من فکر می کنم که تا الان انجمن خوب کار کرده است منتهای مراتب با توجه به اینکه تعداد مهندسین استان واقعا افزایش پیدا کرده است این نیازاحساس می شود که انجمن در جهت جذب این مهندسین جوان تلاش کند. در مقطعی هم من احساس کردم اختلافی بین مهندسین پیش آمده است که بعد به مرور مهندسین متوجه شدند که این امر ممکن  است منجر به ایجاد مشکلاتی برای نقشه برداران شود و خوشبختانه با بلوغی که وجود داشت این قضیه کم رنگ شد و انجمن با قدرت بیشتری به کارش ادامه داد. بعضی از مسائل را در غالب نظام مهندسی نمی شود مطرح کرد ولی در انجمن امکان پذیر است خصوصاً مسائل صنفی درون انجمن ها براحتی می تواند طرح شود وانتقادات و پیشنهادات دریافت شده و به جمع بندی رسید. انجمن ها می توانند در بحث انتخابات هم خیلی کمک کنند، با برگزاری جلسات و تشویق مهندسین برای شرکت در انتخابات می توانند تاثیر گذار باشند بعضی وقت ها حتی چند رای می تواند تعیین کند که چه کسی وارد هیات مدیره شود. اگر هر یک از مهندسین بتواند دو یا سه نفر از مهندسین سایر رشته ها را هماهنگ کند می تواند تاثیر گذار باشد. همچنین میتوان از مهندسین سایر رشته ها هم حمایت کرد همانطور که در بین گروه ها نیز این کار صورت می گیرد.

انجمن در بحث آموزش و فرهنگ سازی می تواند بسیار موثر باشد. زمانی نقشه بردارها بیشتر کار های بیرون از شهر را انجام می دادند و در پروژه های ملی ، راهسازی، سد سازی و رشته های مختلف بودند،  اکنون که خدمات مهندسی در غالب شهرسازی اجرا می گردد یک اشتباه یا عدم دقت امکان دارد تبعات سنگینی هم برای مهندس و هم برای مالک داشته باشد و مسئولیت و خسارت های سنگینی  به بار بیاورد. انجمن با آموزش هایی که برگزار می کند و واقعا جای تقدیر و تشکر دارد می تواند از خیلی از این مسائل جلوگیری کند و جنبه های حقوقی را آموزش دهد.

بحث انتخابات باعث می شود که تشکل ها شکل بگیرد ولی ادامه دار بودن آنها می تواند خیلی کمک کننده باشد . انجمن ها باید بعضی وقت ها بصورت انتقادی وارد شوند؛ فرقی ندارد امکان دارد معاون شهرسازی یا رئیس نظام مهندسی یک دفعه تصمیمی بگیرد یا ابلاغی انجام دهد که دارای اشکالاتی باشد  پس نقد منصفانه و بیان ایرادات و اشکالات می تواند بسیار سازنده باشد من فکر می کنم  انجمن در این قسمت ضعیف عمل کرده و می تواند با دید انتقادی منجر به شفاف سازی مسائل گردد.

جناب مهندس یک موردی که به آن اشاره نفرمودید اینکه آیا سازمان نظام مهندسی  حمایت مستقیم مالی را ازانجمن ها داشته و یا می تواند داشته باشد؟ به هر حال مشکلات مالی دغدغه همه انجمن ها است.

ببینید بسته به موضوعات دارد ما بعضی اوقات ممکن است مستقیما کمک مالی نکنیم ولی با واگذاری خدمات مهندسی به یک انجمن می توانیم درامد پایدار برای آن ایجاد کنیم. این شاید درست نباشد که نظام مهندسی ماهیانه پولی را بدهد تا او بتواند اجاره اش را پرداخت کند ولی می شود ارائه یک سری از خدمات را درصورتی که منافاتی با قانون نداشته باشد به انجمن ها واگذار کرد تا بتوانند کسب درامد داشته باشند.این کار را در انجمن نقشه برداران در خصوص کنترل کارهای تفکیک انجام داده ایم و می شود این کار را در بقیه رشته ها نیز انجام داد.

جناب مهندس از همکاری شما و اینکه به تمامی سوالات ما پاسخ دادید و از حسن نیتی که جنابعالی به بنده و سایر همکاران ما داشتید سپاسگزاریم. در پایان اگر نکته ای را می خواهید بیان کنید و یا لازم به توضیح می دانید وقت را به شما واگذار می کنیم

سوالات واقعا جامع و کامل بود از انجمن نقشه برداران و کلیه مهندسین نقشه بردار مخصوصا هیات مدیره محترم و همکارانی که در انجمن زحمت می کشند تا انجمن بتواند به فعالیتش ادامه دهد و مهندسین از خدمات آن بهره مند گردد کمال تشکر و قدردانی را دارم.

پایان

به منظور شرکت در نظر سنجی در خصوص عملکرد مهندس احمدی پرگو بر روی لینک ذیل کلیک نمایید:

نظر سنجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *